Обновена  11 юни 08:20
Ако не бъде приет Законът за МВР, ще настъпи дестабилизация
"Не бих искал да коментирам мотивите на ветото на президента"

Ако не бъде приет Законът за МВР, това ще доведе до дестабилизация на системата. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти. "Има рискове в тази посока", категоричен е той.

Йовчев отказа да коментира мотивите, с които президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона, а предпочете да изтъкне неговите цели.

"Преди повече от два месеца предложихме, и беше приет от Министерски съвет, един доклад, който изразяваше нашата визия, за това как можем да постигнем трайни резултати в борбата срещу престъпността. Това са пет основни програми, които трябва да реализираме", припомни вицепремиерът. Първата програма е превенция. Втората е за активно сътрудничество с гражданското общество, елемент, от която, е подписаният днес меморандум за сътрудничество с фирмите от частния охранителен сектор. Третата програма е за интегритет. Четвъртата е програма за повишаване способностите на МВР. И петата е за повишаване на доверието в министерството. До края на седмицата четири от тези пет програми ще бъдат разработени. Част от мерките, и то съществен процент, са вече или изпълнени, или в процес на изпълнение, каза още Цветлин Йовчев.

По думите му, новият Закон за МВР решава редица проблеми, които са натрупани с годините.
"Ако се направи задълбочен анализ, ще се види, че всички аргументи, които бяха изразени срещу този закон, в много от случаите не звучат сериозно. Включително, ако трябва да се върнем назад във времето, благодарение на неверни твърдения, които бяха изразени по отношение на закона, бяха мотивирани хора да идват, да хвърлят камъни и домати по министерството. На основа на твърдението, че правомощията на МВР се засилват от новия закон, което не е истина, припомни вицепремиерът.

Той посочи, че новият закон ще осигури налагането на нов модел на работа във ведомството. "С този нов модел, който и да дойде след това като министър, няма да е в състояние да наложи тотален контрол върху подслушването и върху разследванията. Който и да дойде след това, няма да е в състояние да наложи тотален контрол на дейността в системата, върху кадровата политика.Това е много важно", категоричен е Цветлин Йовчев.

И допълни, че законът решава изключително важни въпроси, които са свързани с кариерното развитие на служителите, с техните социални придобивки и социален статус.

Владимир САВОВ

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно