Юристи коментират решението на АССГ по Наредбата за организация на движението в Столичната община:
Съдът се е позовал на липсващ текст от закона
Столичната община ще обжалва решението, до произнасянето на ВАС важат сегашните правила за платено паркиране в столицата
Съдът се е позовал на липсващ текст от закона

Юристи сигнализират, че в решението на Административен съд София град (АССГ) от вчера, с което се поставя под съмнение правомощието на Центъра за градска мобилност да осъществява сегашната си дейност, е допуснато сериозно недоглеждане.

Вчера "Правен свят" съобщи за решението на АССГ, с което се отменят отделни текстове от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. В решението си съдът се позовава на чл. 54 от Закона за общинската собственост (ЗОС), като приема, че към онзи момент текстът гласи, че дейностите по управление, изграждане, поддържане, ремонт и реконструкция на обекти, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и други имоти - общинска собственост, както и предоставяне на свързаните с тях услуги за населението, които не се осъществяват от общински предприятия по чл. 52, се възлагат, съответно предоставят, по реда на Закона за обществените поръчки, Закона за концесиите или Закона за публично-частното партньорство. Това, всъщност е действащият текст на закона. Но към датата на приемането на отменените текстове в Наредбата (22 март 2012 г.), чл. 54 от ЗОС е бил отменен, т.е. не е имало такъв законов текст. А за приетите преди 22 март 2012 г. текстове, чл.54 от ЗОС е имал съвсем различно съдържание от използваното от съда новоприето съдържание.

Съгласно чл. 142, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс (във връзка с чл.196 от АПК) съответствието на текстовете на Наредбата с материалния закон се преценяват към момента на приемането на тези текстове от Наредбата, коментират юристите.

И наистина, в съдебното решение се казва: "По изложените съображения, следва да се приеме, че оспорените правни норми са приети в нарушение на материалния закон – чл. 21, ал. 1 АПК, чл. 54 във вр. чл. 53 във вр. чл. 51 от ЗОС, поради което като незаконосъобразни следва да бъдат отменени".

Редакцията ще се обърне към авторитетни специалисти по административно право за да разяснят доколко посочените съображения за пропуск на съда са основателни, а също и за цялостен коментар на решението.

Извън това обаче е любопитно, че ако решението на АССГ влезе в сила, живеещите в централната част на София граждани ще трябва да плащат за паркиране в синята и в зелената зона както всички останали столичани. Просто тяхното право на преференциално паркиране отпада, но пък остава изискването за платено почасово паркиране в центъра и доколкото за тях няма нов специален режим, ще трябва да се подчиняват на общия.

Междувременно председателят на транспортната комисия на общината Радослав Тошев (ГЕРБ) съобщи, че Столичната община ще обжалва решението на АССГ пред Върховния административен съд(ВАС). До произнасянето на ВАС ще важат сегашните правила за платено паркиране в столицата.
В общината се обмислят варианти за промяна на статута на Центъра за градска мобилност, доколкото в решението на съда се оспорват възможностите на търговското дружество да се възлагат дейности по събиране на такси, поставяне на скоби за неправилно паркиране и вдигане на коли.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
279
asca
|
нерегистриран
30 април 2017, 18:28
0
0
This was actually what I was looking for, and I am glad to came here ! Thanks for sharing the such information with us.
hoverboard for sale that works
271
abbasishariq2@gmail.com
|
нерегистриран
09 февруари 2017, 17:03
0
0
I Really Liked The Font You've Chose To Use In This Article. Could I Please Get The Name Of That Font? I Wanted To Use It In My Project Now. Thanks Very Much!
http://www.cbreviewsguru.com/reviews/pregnancy-miracle-review-really-work/">it really works
75
jimmy1122
|
нерегистриран
13 октомври 2015, 15:28
0
0
алификацията на правните последици от дадени обстоятелства..
what is Affiliate Marketing
http://www.affiliatemarketingtechnique.com/2015/10/Make-Money-As-An-Affiliate.html
67
robinjack
|
нерегистриран
15 септември 2015, 13:19
0
0
съда се оспорват възможностите на търговското дружество да се възлагат дейности по събиране на такси, поставяне на скоби за неправилно паркиране и вдигане на коли.
see this here
65
jack13
|
нерегистриран
30 декември 2014, 13:32
0
0
I had been trying to find getting published, and located your internet site. Great blog. Very inspirational! This website have this sort of nice information. Links are extremely helpful and and impressive too Harmonic Trading
26
Chacidy
|
нерегистриран
21 април 2013, 12:15
0
0
25
Stone
|
нерегистриран
21 април 2013, 12:15
0
0
24
bag
|
нерегистриран
20 април 2013, 10:18
0
0
I like the post ,thanks http://www.chicbag.co.uk/messenger-bags/messenger-bags-for-kids.html" target=_blank>Wholesale Kids Messenger Bags
23
Delonte
|
нерегистриран
11 април 2013, 20:38
0
0
22
**********
|
нерегистриран
09 април 2013, 03:57
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно