ВАС на Германия осъди крайнодясна партия да плати 1,27 млн. евро
ВАС на Германия осъди крайнодясна партия да плати 1,27 млн. евро

Върховният административен съд на Германия осъди крайно дясната Националдемократическа партия (НДП) да плати един милион двеста и седемдесет хиляди евро глоба. Съдебното решение, което е окончателно, е заради фалшив финансов отчет на партията за 2007 година. В него е "спестена" и сумата, с която държавата е дотирала партия с реално участие във властта.

Съдебното дело за финансовата измама беше подкрепено и от председателя на Бундестага Норберт Ламерт (ХДС). Парламентарният шеф настояваше за финансова глоба в размер на 2,5 млн евро или два пъти над установената фалшива сума – както е по закон за политическа партия, подала неверни данни във финансовия си отчет.

С решението на ВАС финансовата глоба е намалена до размера на укритата сума. В хода на съдебното дело акцентът падна върху държавната субсидия, получавана от НДП като партия, която има представители в два провинциални парламента (Ландтаг) – в Саксония и в Мекленбург-Предна Померания. 

По закон в Германия финансова подкрепа от бюджета получават формации, получили повече от 1% на регионални избори и 0,5% при участие в избори за Бундестага или европарламента.

Решението на ВАС се приема като сериозен удар върху НДП, за която държавното финансиране е повече от половината от партийния бюджет.

Решението стана факт седмица след като на общата си среща министрите на вътрешните работи на всички провинции се обединиха в искането си за обявяването на НДП като противоконституционна. Решението на министрите беше подкрепено и от всички министър-председатели на отделните провинции, които по същество са членове на горната камара на парламента – Бундесрата.

Канцлерът Меркел излезе със специално изявление, в което поиска време до края на март, за да бъдат обмислени всички правни и политически аспекти, необходими за завеждане на дело в Конституционния съд на Германия срещу НДП.

Първият опит за обявяването на крайнодясната партия извън закона беше през 2003 година. Тогава съдиите не приеха голяма част от доказателствения материал за расисткия, антисемитски и антиимигрантски характер на партията поради факта, че те са събирани от агенти под прикритие сред крайнодесните.

Според министрите на вътрешните работи сега, доказателствата, които са повече от 2600 страници, са неоспорими за обявяването на известната като неонацистка партия извън закона.

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
*******************
|
нерегистриран
18 декември 2012, 03:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно