Руснаците от "Мемориал" грабнаха 21-вата награда "Сахаров"

Голямата награда на Европейския парламент за свобода на мисълта и свобода на изразяване "Сахаров" за 2009 година на 22 октомври бе присъдена на руската организация за защита на правата на човека "Мемориал" и на нейните трима представители Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева, както и на всички защитници на правата на човека в Русия. Председателят на ЕП Йежи Бузек подчерта, че "с връчването на наградата на "Мемориал" ние се надяваме да допринесем за прекъсване на кръговрата от страх и насилие, който обгражда защитниците на човешките права в Руската федерация, и да издигнем нашето послание, че активистите на гражданското общество навсякъде трябва да бъдат свободни да упражняват основните си права на свобода на мисълта и свобода на изразяване. Трябва да сме свободни да следваме мислите си, защото това е най-важното, за да стигнем до истината". Г-н Бузек изрази личното си удовлетворение, че оповестява наградата и като човек, "който идва от "Солидарност" и който е видял как Полша се бори за истината и как накрая печели свободата през 80-те години". Наградата, която се състои от диплом и 50 000 евро, ще бъде връчена в Страсбург на 16 декември.

Наградата "Сахаров" е основана през 1988 година и ежегодно се връчва от Европейския парламент на защитници на човешките права и демокрацията по света. Тя носи името на известния физик и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров. Номинираните се издигат или от една политическа група в ЕП или поне от 40 евродепутати. Тази година до финалната тройка достигнаха палестинският лекар Изелдин Абуелаих, писателят Дейвит Исаак (Еритрея/Швеция) и "Мемориал".

Д-р Изелдин Абуелаих е палестински гинеколог, който лекува и палестинци, и израелци. При израелски бомбардировки в Газа през януари 2009 загиват трите му дъщери. В тяхна памет лекарят възнамерява да създаде международна фондация, която да работи за подобряване на образованието на жените и момичетата навсякъде по света. Д-р Абуелаих продължава да води борба за мир между израелския и палестинския народ и не престава да гради мостове между двете общности.

Дейвит Исаак е шведски журналист, писател и драматург от еритрейски произход. Той е арестуван през 2001 година заедно с деветима свои колеги и няколко политици, защото настояват за реформи и за обективна оценка на събитията, довели до войната на Еритрея с Етиопия. Срещу нито един от тях не е повдигнато официално обвинение. Но всички са заклеймени като предатели, а журналистите са обвинени и в получаване на финансова помощ от чужбина, което съгласно законите за пресата в Еритрея е престъпление. През януари 2009 г. ЕП изрази загриженост, защото Дейвит Исаак е в затвор без присъда, и поиска незабавното му освобождаване.

"Мемориал" насърчава основните човешки права в държавите от бившия Съветски съюз. Организацията е създадена в края на 80-те години на миналия век с идеята да се направи мемориален комплекс за жертвите на Сталиновите репресии, а неин председател става акад. Андрей Сахаров. По-късно започва да защитава гражданските права. Олег Орлов, председател на "Мемориал", на 6 октомври 2009 бе глобен и му бе наредено да оттегли публичните си изявления след съдебно дело за клевета, водено срещу него от президента на Република Чечения Рамзан Кадиров. Орлов обвинява Кадиров, че е отговорен за убийството на чеченската активистка в борбата за правата на човека Наталия Естемирова. Орлов е бил отвлечен заедно с трима журналисти в Ингушетия на 23 ноември 2007 г., бит е, заплашван е с екзекуция и e захвърлен.

Сергей Ковальов през 1969 г. е основал първото съветско сдружение за правата на човека – "Инициативна група за защита на правата на човека в СССР", и е един от инициаторите на "Мемориал". Той открито критикува авторитарните тенденции в администрациите на Борис Елцин и Владимир Путин. През 1996 г., в знак на протест, се отказва от поста председател на Комисията по правата на човека при президента Елцин. През 2002 г. организира създаването на обществена комисия за разследване на бомбените атентати в Москва от 1999 г. След гонения и убийства на членове на комисията, дейността й е парализирана.

Людмила Михайловна Алексеева заедно с Андрей Сахаров през1976 г. е сред основателите на Московската хелзинкска група, която следи за спазването на Заключителния акт от Хелзинки. От 1960-те години тя води кампания за справедливи съдебни процеси на арестуваните дисиденти и за обективното им отразяване в медиите. Изключена е от компартията и е отстранена от поста редактор на научно списание. Алексеева е съпредседател заедно с Гари Каспаров и Георгий Сатаров на Общоруския граждански конгрес, който заедно със Сатаров напуска през януари 2008 г. поради разногласия с Каспаров. Тя критикува отношението на Кремъл към правата на човека и обвинява правителството, че насърчава екстремистите с националистическата си политика. 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
******************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 09:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно