Защитете неприкосновеността си във Facebook и Twitter

Сърфирането в мрежата вече не е солова акция. Facebook, Twitter и други социални мрежи бързо се превърнаха в интегрална част от онлайн културата, а с тях идва и цяла поредица от възможни заплахи за сигурността. Тук ще идентифицираме някои ключови опасности, съществуващи в социалната мрежа, и ще предложим няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да сте в онлайн безопасност.

Работата в социалната мрежа е изградена върху идеята за открито споделяне на информация и култивиране на чувство за общност. За съжаление онези, които активно споделят опита си и търсят връзка със съмишленици, лесно могат да станат жертва на хакери, които атакуват и ловят в мрежата си доверчивите сърфъри. Важно е да се познават опасностите и да се поддържа здравословен скептицизъм във вашите онлайн контакти.

Внимавайте какъв е вашият информационен обмен!

Начинаещите трябва да съблюдават някакви ограничения дори при общуване в отворена комуникационна общност. Както президентът Барак Обама предупреди студентите: "Бъдете внимателни какво поствате във Facebook. Каквото и да е, то все някога ще бъде изтеглено..."

Основно правило е да не поствате онлайн неща, за които после ще съжалявате. Голяма е вероятността някой някога да се натъкне на тях и това би могло да се обърне срещу вас, особено ако смятате да кандидатствате за публична длъжност.

Ето какво не трябва да се споделя публично:

"От къде на къде този идиот ще ми поставя задачи! Ако шефът имаше малко повече акъл, отделът ни щеше да върши двойно повече работа, за два пъти по-малко време, и жена му нямаше да се размотава зад гърба му с онзи тип от счетоводството."

Освен елементарното въздържане от изпращане на неудобни или подстрекаващи коментари онлайн, имайте на ум две основни неща: добре си помислете кои са вашите приятели и не забравяйте, че приятелят на приятеля ми може да се окаже враг.

Припомнете си кои
са вашите приятели и
помислете какви са те

Когато си чуруликате най-безгрижно в Twitter или поствате във Facebook, трябва да държите сметка за аудиторията. Днес все по-често чуваме истории за хора, които са забравили, че шефът им също е част от тяхната мрежа и са казали такива неща за него, че са си изпросили уволнението. Последствията от неподходящи коментари онлайн са нещо толкова обичайно напоследък, че са си спечелили специална статия в речника Urban Dictionary: "Уволнен по Facebook". Звучащото на пръв поглед съвсем невинно "отегчен съм", постнато в работно време, може да има неочаквани последствия, ако бъде видяно от неподходящите хора. С услуги като Twitter или с последните новости във Facebook, които позволяват на всеки да преглежда и да следи последните ви постинги, няма никакъв начин да се скриете.

Приятели на вашите
приятели могат
да видят вашия пост

Толкова ви е накипяло, че ви се иска да изкрещите пред целия свят как вашият шеф ви кара да работите извънредно и през уикендите. Проверили сте поне два пъти и сте решили, че шефът ви е извън мрежата, затова сте се поразвихрили и сте излели душата си на клавиатурата. Шефът може и да не вижда директно вашите постинги, но ако някой от вашите приятели е свързан чрез Facebook с вашия шеф и направи съчувстващ коментар на оплакването ви, твърде е възможно шефът ви да кликне върху линка чрез общия ви приятел и да види вашето творение.
Така че, да, бъдете социално активни, споделяйте вашите страдания и несгоди с все повече ваши последователи. Но го правете с едно на ум: Никога не поствайте нещо, ако усещате, че не е удобно да бъде видяно от всички.

Определете понятието неприкосновеност

Може на пръв поглед неприкосновеност и социално общуване чрез мрежата да изглеждат несъвместими понятия. Как бихте могли да бъдете социални и отворени и в същото време да пазите своята неприкосновеност? Е добре, само защото се опитвате да споделите някаква информация с подбрана група хора, не значи непременно, че искате да споделите цялата си налична информация. Да вземем пример само с Facebook, в който имаше няколко случая, свързани с опасения за неприкосновеността. Ако сте използвали за определено време Facebook, сигурно сте забелязали реклами с името или снимката на ваши приятели. Трябва да знаете, че Facebook извършва контрол за вашата неприкосновеност по отношение регулирането на видовете информация, достъпна за ползване от трета страна. Само че при вглеждане в рекламираните във Facebook видове контрол, ще забележите, че не се предлага опция да избегнете вътрешните рекламни съобщения на Facebook. Можете да прочетете нещо като "Facebook се бори за създаването на съдържателни и интересни реклами за вас и вашите приятели". За много потребители една от най-привлекателните страни на Facebook е

безкрайният избор
на игри и викторини.

Част от тяхното примамливо изкушение е социалният аспект. В игрите приятелите могат да се състезават помежду си, чрез викторините можете да научите много повече за вашите приятели. Но когато се влезе в игра или викторина, на екрана се появява съобщение, което ви заявява, че участието ви изисква открит достъп до информация. Вярно е, че съобщението ви оставя възможността да се откажете или да позволите достъпа, за да продължите нататък. На страницата за позволен достъп ясно се казва, че допускът "позволява да се извлича информация за вашия профил, снимки, информация за приятелите ви и друго изискуемо съдържание". Озадачаващо е защо, за да бъде задействана някаква игра или викторина, ще се "изисква" достъп до информация за вашите приятели. Неприкосновеността във Facebook създаде доста затруднения на канадското правителство. Неговият пълномощник по сигурността реши, че "политиката и практиката на Facebook по отношение на неприкосновеността нарушават канадските регулаторни принципи за сигурност" и

препоръча редица
промени и отстъпки,

които Facebook трябва да направи. Едно от най-големите безпокойства се отнася към постоянната регистрация и личните данни. Facebook предлага способ за дезактивиране или премахване на регистрация, но той не изглежда надежден. Снимки и персонални данни могат да бъдат налични дълго след като потребителят е заличил своя профил във Facebook. Затова канадското правителство е загрижено за обема информация, достъпна за употреба от други доставчици.

В отговор на задълбочаващата се загриженост от страна на Американското общество за граждански права и на канадското правителство, Facebook предложи система от контролни мерки за забрана достъпа до информация. Тъй като Facebook е сайт за социално комуникиране, създаден за споделяне и обмен на информация, много от опциите са предварително зададени, тоест открити са по default. От вас самите зависи да се възползвате от настройките за неприкосновеност и да си направите желания набор. За всяка от наличните настройки вие можете да изберете да обменяте информация с Всички, Моите мрежи и приятели, Приятели на приятелите или само Приятелите, ако желаете можете да променяте настройките към по-детайлни ограничения.

Похищение и измама

Използването на социалната мрежа по своята същност предполага, че потребителите са склонни да общуват свободно. Свалили гарда, те излагат на показ професионалните си контакти, свързват се със стари познати и общуват в реално време с приятели и връстници. А за лошите типове, които се опитват да извършват манипулации и да ловят наивници, няма нищо по-лесно. Повечето хора са достатъчно разумни да не отговарят на имейли, уж изпратени от нигерийски кралски особи в изгнание, които обещават милиони долари само ако им помогнете да изнесат контрабандно пари от страната. Всеки, който им се хване, просто не трябва да ползва интернет, такъв човек е опасен и за себе си, и за другите. Но какво би станало, ако ваш стар приятел от гимназията, когото не сте виждали от 18 години, ви изпрати съобщение във Facebook, че са му откраднали портфейла, а му се е повредила колата и ви помоли да му изпратите пари, за да се прибере у дома? Сигурно няма да сте толкова предпазлив. А би трябвало!
Нападателите по мрежата добре са си направили сметката, че членовете на семейството и приятелите са най-лесната жертва. Но трябва да се досетите, че роднина или приятел, толкова близък с вас, че да ви моли за пари, би трябвало да има телефона ви и че Facebook, или имейлът, не са първото, към което се прибягва в извънредни случаи.

Какво се крие зад
обозначението URL?

Друга изникнала опасност като резултат от сърфирането по социалната мрежа е незабележимото нападение на URL. Някои URL са много дълги и не работят добре в имейла или блоговете, което създаде необходимост от услуги за съкратени URL. С ограничението от 140 знака Twitter направи необходимо ползването на услуги за съкращаване на URL. За жалост, нападателите лесно могат да използват съкратеното URL, за да изкушават потребителите да влизат в опасни сайтове. Тъй като съкратеното URL е случайна съвкупност от знаци, която няма нищо общо с действителното URL, потребителите не могат лесно да определят дали то е допустимо. Tweetdeck, популярната апликация към Tweeter, дава опция за превю за съкратени URL- съобщения, което предпазва до известна степен. Прозорецът за превю показва детайли за съкратеното URL , включително и връзката към действителното дълго URL.
Ако не използвате Tweetdeck за Tweeter или ви се налага да си служите със съкратено URL на други сайтове и услуги, поддържайте здравословна доза от скептицизъм и бъдете бдителни за това, какво би могло да се крие зад някой мъгливо замаскиран адрес.

Авторът Тони Брадли е експерт по информационна сигурност с повече от 10 години опит в IT комуникациите.


 

 


                   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
41
************
|
нерегистриран
05 март 2013, 05:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
40
*****************
|
нерегистриран
02 март 2013, 09:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
39
**********************
|
нерегистриран
28 февруари 2013, 06:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
38
************
|
нерегистриран
26 февруари 2013, 09:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37
*******************
|
нерегистриран
20 февруари 2013, 16:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
36
*************
|
нерегистриран
15 февруари 2013, 20:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
35
************
|
нерегистриран
10 февруари 2013, 19:49
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
34
************
|
нерегистриран
08 февруари 2013, 07:03
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
33
cherrin
|
нерегистриран
07 февруари 2013, 05:45
0
0
Buy best Android 4.0 Tablet PC and http://www.ahappydeal.com/notebook-umpc-c-95.html>cheap tablets for sale from Gadgetsdealer Android Tablet PC 2012, enjoying lowest wholesale price ...
32
pay day loans
|
нерегистриран
04 февруари 2013, 10:29
0
0
blvpjwx pay day loans NRlbGN payday loans %-[[[ payday loans online >:]]
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно