Вярната реакция се нарича крив макарон
Цялата концепция на отношенията със Скопие трябва да се смени.Пълно единодушие ли? Друг път

Предстои ли нова антибългарска вълна в политиката на Скопие? На този въпрос беше посветено едно телевизионно предаване тия дни. Едни от участниците казваха да, други – не. Аз също казвам не. Защото антибългарските вълни в политиката на Скопие изобщо не са спирали, та да има нови или стари. В БТА постъпих през 1952 г. и антибългарските вълни бяха отдавна вече ежедневие. И ако трябва да търсим началото им, то бе сложено още през 1948 г., след като Тито "би дузпата" на Сталин. През ония години обаче вълни имаше и от наша страна. Но те не бяха насочени срещу сърбокомунистите в Скопие, а срещу Югославия и най-вече конкретно срещу Тито. Когото нашите карикатуристи рисуваха тогава като дебело човече със секирче в ръка, обсипано с ордени

и задължително
с един на задника.

А те пък, от своя страна, ни атакуваха за съвсем други неща - не по линията на историята, нацията, територията или езика, а като раболепен народ без достойнство, заради сляпото ни преклонение пред Сталин и неговия режим. Не без основание, ако искаме да сме честни. Ясно си спомням например моето и на приятелите ми унижение от надутото поведение на "братята от Македония", когато те идваха със своите западни автомомобили и застави (можеха да пътуват свободно и на запад, по дяволите), за да си купят по пита кашкавал и да се изфукат пред някой и друг свой роднина с какви западни дрехи са облечени, а ние колко сме сиви и мърляви.

Дори след катастрофалното земетресение от 26 юли 1963 г., което буквално превърна Скопие в развалини и нашата страна с всичката си беднотия им се бе притекла на помощ, с каквото можеше, високомерието им си остана. За да се трансформира скоро след това в системни нападки с привкус на претенции от всякакъв вид.

С една дума, скопската помия се излива върху България от десетилетия и никога не е спирала. Такова е положението и днес. И да се дискутира дали "нова" вълна на антибългаризъм има, или няма, е чиста проба рецидив на, съжалявам за израза, идиотската политика на България

към родоотстъп-
ниците в Скопие

от 60 години насам. Странно, но факт, като се имат предвид "политическите разновидности" на страната ни през всичките тия години.

Как да се обясни пасивността в това отношение на абсолютно всички политически сили у нас? Като на родител, който прощава пубертетските глупости на детето, разчитайки, че с добро по-лесно ще му влее акъл в главата? Това са глупости, защото "детето" отдавна е минало пубертета, гласът му е мутирал и има брада. А може би идеята е, че като не му се обръща особено внимание, по-лесно общественото мнение ще види и разбере кое какво е? Второто предположение според мен все пак отпада, защото, след като нашата толерантност към попълзновенията на скопските сърбокомунисти не е дала досега очаквания ефект, значи не това е начинът. И не е зле пишман стратезите ни да отговорят на въпроса защо няма ОМО в Гърция. Нали и в гръцката провинция с име Македония живеят "македонци"?

От 2 до 4 април 2008 г. в Букурещ се състоя среща на правителствените ръководители от страните-членки на НАТО. Един от важните въпроси, по които форумът трябваше да вземе решение, беше към кои все още неангажирани с членство в Атлантическия пакт европейски страни да бъдат изпратени покани да се присъединят към съюза. Три държави се надяваха на покана – Хърватия, Албания и "Македония". Гърция обаче безцеремонно поряза Скопие, заявявайки, че докато там не се откажат да назовават "републиката" си с името на гръцката провинция, покана няма да има. А за членство в НАТО е нужно съгласието на всичките 26 страни членки до една.

Така сърбокомунистите в Скопие останаха
с пръст в уста.

Ами че югозападните земи на България, където са градовете Благоевград, Сандански, Петрич и Мелник, също носят името Македония само че с "Пиринска" отпред и териториалните претенции на скопската върхушка към тия земи отдавна са факт. Кой, ако не скопските специални служби (с ценната помощ на сръбските) изфабрикуваха мита за македонско национално малцинство в България и кой, за да се придаде достоверност на измишльотината, и до ден днешен подпомага "дейността" на шепата нещастници от т.нар. ОМО "Илинден-Пирин"? Странно и трудно обяснимо е поведението ни да се правим, че директните заплахи за националната ни сигурност не ни засягат. Ами че ние имаме далеч повече основания от гърците да не пускаме Скопие в НАТО, а оставяме на съседите ни от юг да свършат работата. Що за лицемерна политика е това!

Не, не е този пътят да се печелят симпатии край Вардара. И защо е тая припряна готовност да им се издават български паспорти. Много повече заслужават такъв документ българите от бившите републики на СССР, от Албания, Западните покрайнини, Косово. Не, цялата концепция на отношенията ни със Скопие трябва да се смени.

Никакво снизхождение повече.

Членство в НАТО ли искате? Ще го видите през крив макарон, докато не се научите да се държите културно. Ако се разберете с гърците, ние пък ще ви кажем "не". Продължавайте да се прегръщате с милошевската утайка в Белград, ще видите през крив макарон и Европейския съюз, защото засега и там членството се приема с пълно единодушие. Ако си въобразявате, че много сте ни притрябвали, грешите.

А между другото, те наистина не са ни притрябвали.

 

 


       
Югозападните земи на България, където са градовете Благоевград, Сандански, Петрич и Мелник, също носят името Македония само че с “Пиринска“ отпред. Териториалните претенции на скопската върхушка към тия земи отдавна са факт.
           
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
***********
|
нерегистриран
20 ноември 2012, 12:11
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно