Становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България:
Ако замесените в скандала не напуснат сами, ВСС е длъжен да проведе нови избори за ръководители

Асоциацията на прокурорите в България категорично изразява своята отрицателна позиция относно публичния скандал, свързан с опитите за назначаване на административни ръководители в съдебната система чрез "лобиране", подплатено с плащане на крупни суми.

В ситуация на крайно недоверие към съдебната система, в която се намира обществото ни, съпроводена с публикации в медиите за наличие на корупция сред магистратите и изказвани лични впечатления от граждани, имали съприкосновение със съдебната система, е крайно некоректно и безотговорно магистрати, които претендират да заемат ръководни постове в тази система, да търсят извънзаконови и престъпни начини за израстване в кариерата.

Асоциацията на прокурорите в България, като организация, бореща се за най-високи стандарти в работата на съдебните органи, за издигане авторитета на магистратите и за утвърждаване на високи морални качества, счита, че всички кандидати за ръководни постове, а и членове на ВСС, които по някакъв начин са допуснали имената им да бъдат замесени в този скандал, следва да намерят сили и да подадат своите оставки. Като напуснат не само постовете, на които са били назначени, но и съдебната система. Това е единственият начин те да защитят своето достойнство и да допринесат за изчистване на имиджа на магистратурата. Считаме, че същото трябва да сторят и онези прокурори и съдии, които са се кандидатирали за административни постове, но не са успели в избора. Причината е ясна: дори фактът, че са намерили за нужно да се обаждат и да поддържат контакти със съмнителни лица, от които са очаквали очевидно неморална и незаконна подкрепа, е основание да напуснат и съдебната система.

Независимо от изхода на провежданото към момента разследване от страна на прокуратурата, дори и да не се докаже извършено престъпление, поведението на магистратите, потърсили нерегламентирани начини за растеж в кариерата, е твърде далеч от морала, който те би трябвало да притежават.

Обръщаме се към Министерството на правосъдието и Народното събрание час по-скоро да бъдат подготвени и приети промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят прозрачни процедури при избор на административни ръководители, действително въвеждане на конкурсния принцип и разписването на нови правила за атестиране, чрез които да се оценяват коректно личните и професионалните качества на всеки един кандидат.

Далеч сме от мисълта, че всички магистрати, замесени по някакъв начин в скандала, ще подадат оставки. Ето защо, предвид съмнението за нарушени процедури, призоваваме ВСС да постъпи достойно: да събере сили, да отмени своите решения за назначения и да обяви нови конкурси. Това е единственият начин, по който върховният орган на съдебната система ще постави ново начало в своята работа и ще снеме всякакво съмнение за некоректност при назначенията на административните ръководители.

Не бива да се допуска и без това крехкото доверие, което обществото има към съдебната система, да продължава да бъде разклащано.

Магистратите заслужават да бъдат ръководени от доблестни и морални професионалисти, върху които не тежи сянка на съмнение за корумпираност и липса на нужните персонални качества, залегнали в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съгласно този Кодекс българските магистрати са длъжни да спазват благоприличие и да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на съдията, прокурора и следователя в професията и обществото. Кодексът, създаден и приет от ВСС, е задължителен за всички, които работят в съдебната система. В него е поставена моралната рамка за професионалното ни поведение и всеки, който я наруши, следва да понесе своята лична отговорност за това.

Асоциацията на прокурорите в България намира, че единствената възможна, правилна и достойна стъпка от страна на магистратите, чиито имена са замесени в грандиозния скандал около т. нар. човек с ланците, е да подадат своите оставки и да освободят заеманите от тях постове.

19 октомври 2009 г., София.


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
************
|
нерегистриран
22 ноември 2012, 11:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
****************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 08:58
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно