Лобизмът – проблемът на кадруването в Темида

Наредбата за атестиране, изготвена от Висшия съдебен съвет (ВСС), няма да помогне в кадруването, докато не се промени Законът за съдебната власт (ЗСВ). Да се конкретизират критериите и механизмът за оценка на магистратите, за да се избегне субективизмът.
Това са част от критиките и препоръките, които отправиха магистрати, неправителствени организации и депутати при обсъждането на проекта за Наредбата за атестирането на 5 октомври. Но нито един от присъстващите не каза истинския проблем при кадруването. А той не е в наредбата или в закона, а в... лобитата във ВСС, които тайно подменят всички регламенти в името на скрити интереси. А закон за лобизма все още няма.


Лобита в кадровия орган на Темида винаги е имало. Но в постоянно действащия ВСС те изпъкват повече отвсякога. Особено си пролича при подмяната на административните ръководители.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Консатнтин Пенчев бе първият, който повдигна въпроса за приятелските кръгове и белите покривки. Направи го по време на обсъждането на кандидатурите за поста председател на Софийския градски съд.
"Важните избори в съдебната система не се правят около тази маса тук, а около една друга маса с бели покривки, и то съвсем не от един черничък човек с ланци, известен като Красьо, а от клика от юристи", отсече на 1 юли шефът на ВАС. Той не каза кого има предвид. Но само дни по-късно вечно информираните източници веднага маркираха едното лоби във ВСС – това на заместник-председателя на ВАС Венета Марковска.
Истината е обаче, че досега тя няма нито една публична изява, с която да подкрепя този или онзи кандидат. Значи или някой много упорито се опитва да я демонизира, или пък г-жа Марковска изкусно успява да стои в сянка.
Според наши източници именно г-жа Марковска е била застанала зад кандидатурата на Георги Колев за шеф на Софийския градски съд, който спечели с 13 гласа "за". Сега пък лобирала колегата й Панайот Генков да стане заместник-председател на ВАС на мястото на Стефка Стоева, която бе избрана за конституционен съдия.

Така обаче нейното лоби
се сблъсква с това на
члена на ВСС Иван Колев.

И то не за първи път.
Двете лобита "си мериха шапките" при избора за шеф на СГС. Тогава Иван Колев твърдо подкрепяше Светлин Михайлов, но загуби. Сега се бори Андрей Икономов да заеме мястото на Стоева, което означава, че отново ще имаме силен сблъсък, защото залогът е висок. Битката се очертава да бъде интересна – ако човек е просто сеирджия и няма сантименти към съдебната система.
Подкрепата, която Иван Колев дава за един или друг кандидат, е очевидна. Наблюдатели твърдят, че когато той застане зад някой кандидат по време на дебата в залата на съвета, изборът на въпросния магистрат е почти сигурен. Из кулоарите на ВСС се шушука, че това е кадровият орган на Иван Колев.
Къде в тази конфигурация се вмества прословутият Красьо от Плевен и има ли той нещо общо с "плевенския корен" на Венета Марковска? По този въпрос и най-информираните източници мълчат. Но скандалът "Красьо" тръгна от Иван Колев. Точно 12 дни преди избора на шеф на СГС, на 18 юни Колев обяви пред колегите си от ВСС, че някой си Красьо от Плевен – черничък с ланци, твърдял пред кандидати за административни ръководители, че можел да им осигури между 8 и 13 гласа във ВСС срещу... 200 000 евро.
Защо г-н Колев освети без време "Красьо". Той дълги години е бил наказателен съдия и оправданията от типа "не се усетих", "не помислих" не са за вярване.
Каква е била целта му тогава?

Или премахване на
конкуренцията, или отклоняване на вниманието.

А може и двете.
Ако мотивът му е бил да бастиса разследването, то тук успя. Красьо веднага е бил "окачен" на подслушване, но линията замлъкнала. За четири месеца прокуратурата установи, че в телефона на плевенския бизнесмен има номерата на 30-ина магистрати от цялата страна. Извън тях - 14 кандидати за административни ръководители, избраните от ВСС са петима.
Трима членове на съвета бяха свързани по някакъв начин с Красьо. Стойко Стоев и Иван Димов (и двамата от парламентарната квота) са общували с него смущаващо често и в много случаи – в контек-
ста на заседанията на ВСС, разкри спецкомисията на съвета. Пламен Стоилов доста нелепо попада в полезрението на разследващите. Само веднъж Красьо му е позвънял, но до разговор не се е стигнало.
Последиците са ясни – Стоев подаде оставка, Димов обеща, но размисли, а Стоилов си направи отвод от всички комисии, в които членува, и излезе в отпуск.
След като двамата напуснаха, из магистратските среди се появи друг въпрос –

не трябва ли и Иван Колев да подаде оставка
по морални причини,

защото попречи на прокуратурата да си свърши работата? Този въпрос е добре да го реши самият Колев – дали е постъпил етично и правилно, или е сгафил, за което трябва да си поеме отговорността. Но ако той пасува, интересно дали ще се намери член на ВСС да постави публично проблема?
Няма никаква яснота как и кога ще приключи скандалът около Красьо, сигурно е само едно – той ще намери място в следващия доклад на Европейската комисия.
Проблемът с кадруването обаче ще остане. Защото каквито и поправки в съдебния закон да приемат депутатите, каквато и наредба да одобрят, с лобизма няма как да се преборят, докато не се приеме Закон за лобизма. Тогава такива като Красьо ще станат излишни.


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
*******************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 08:57
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно