"Мозъкът" Гонзалес има девиз: Стани богат или умри, докато се опитваш

Американец с кубински корени и двама руснаци... влязоха завинаги в аналите на компютърните престъпления с най-голямата кражба на лични данни по интернет в историята на Съединените щати.

Киберпрестъпленията сравнително отскоро тормозят съня на щатските и федералните магистрати. Извършителите им все повече се усъвършенстват и е трудно да бъдат разкрити. Освен когато се самозабравят, както Албърт Гонзалес и съучастниците му.

Г-н Гонзалес е клиент на правосъдието по няколко дела и чака развитието им в затвора в Бруклин. Между 2005 и 2007 г. той е организирал кражбата и продажбата на данни от над 170 милиона кредитни и дебитни карти. Престъпниците са създали злонамерен софтуер за заличаване на следите си, след като проникнали в компютърните системи на няколко големи американски корпорации. Откраднатите данни съхранявали на мощни сървъри и ги продавали на "клиенти" в целия свят, които ги използвали, за да пазаруват на воля. Хакерите си поставили твърде амбициозна цел –

да ударят 500-те най-големи компании в годишната класация на американското списание "Форчън".

Това щяло да стане, след като проучат слабостите в сигурността на техните уебсайтове.

На Гонзалес са повдигнати федерални обвинения за незаконно проникване в компютърните мрежи на националната верига ресторанти "Дейв енд Бастърс" и веригата магазини за конфекция и трикотаж "Ти Джей Макс". Последното обвинение е от 17 август 2009 г. – за кражба на 130 милиона номера на кредитни карти от "Хартланд Пеймънт" (компания за обработка на кредитни карти), извършена на 26 декември 2007 година. Веригата супермаркети от щата Мейн "Ханафорд Брадърс" е хакната през ноември същата година, но от нея са "източени" само 4,6 милиона номера. Ужилени са още две компании за търговия на дребно – "Джей Си Пени" и "Таргет Корпорейшън", които са се разминали със значително по-малки щети.

През септември в Ню Йорк започна процесът за първата окрадена компания "Дейв енд Бастърс", а в началото на 2010 г. ще започне и за втората – "Ти Джей Макс".

Според прокуратурата Албърт Гонзалес има помощници – двама хакери, които живеят "в или край Русия" и един – в Маями. Един от съучастниците на Гонзалес – Стивън Уот, известен на хакерската общност с псевдонимите "Unix Terrorist" и "Jim Jones", е работил в инвестиционната банка "Морган Стенли" в Ню Йорк и е написал снифър софтуера за проникване в компютърните мрежи на жертвите. Снифърите са популярни инструменти за получаване на достъп до системи, а оттам и за прихващане на имена на потребители и пароли.

Киберпрестъпниците атакуват компании за кредитни карти от компютри в същите бази, където са сървърите – Ню Джързи, Илинойс, Латвия, Холандия и Украйна. Те майсторски прикриват нападенията си, като използват по няколко тайни имена (screennames) и пароли, свързани с различни базирани в интернет платформи. Специализираният им софтуер вади от строя системите за сигурност на атакуваните компании. "Мозъкът" Гонзалес обяснява кражбите с девиза си – "Стани богат или умри, докато се опитваш".

Двадесет и осем годишният Гонзалес е роден в Маями.

Престъпната му кариера обаче стартира,

когато отива в град Киърни, Ню Джързи. Там оглавява група от хакери. С ударите в мрежата открадват "едва" милион и половина номера на кредитни и дебитни карти, качват ги на сайта Shadowcrew.com и ги продават. Печалбата им е 4,3 млн. долара. Сикрет Сървис обаче ги надушва и агентите влизат в дирите им. В разследването участват екипи от САЩ, Беларус, Канада, Полша, Швеция, Холандия, Украйна и България.

Гонзалес се измъква сух, след като издава 19 свои съучастници и става информатор на тайните служби. Но докато им сътрудничи, той планира и организира хакването на корпорацията TJX Companies, Inc. (водещ американски производител и търговец на дребно на мъжка, дамска и детска мода), от чиито дъщерни компании (сред тях и "Ти Джей Макс") до 2007 г. открадват 45,6 милиона номера на кредитни и дебитни карти.

Според адвоката на Гонзалес – Рене Паломино,

обвинението срещу клиента му е съставено след поредица недоразумения и борба за надмощие между федералните прокуратури в Ню Йорк, Масачусетс и Ню Джързи. Защитникът твърди в своя блог на уебсайта на "Ню Йорк Таймс", че Гонзалес преговарял за сделка с обвинението в Ню Йорк и Масачусетс по случая "Ти Джей Макс", когато му било повдигнато обвинение от федералната прокуратура в Ню Джързи по случая "Хартланд Пеймънтс". Паломино разкрива самоличността на хакера, известен само с инициалите "P.T." – Деймън Патрик Тоуи, признал се за виновен по делото "Ти Джей Макс". Адвокатът казва още, че именно Тоуи е организаторът на групата хакери по случая "Хартланд". Той бил измислил цялата схема за проникване в компютърните системи на компанията за обработка на кредитни карти. Рене Паломино изважда още един коз в защита на Гонзалес. Това е Максим Ястремски, обвиняем и по случая "Ти Джей Макс", който в момента излежава 30-годишна присъда в турски затвор за проникване в компютърните системи на
12 банки в Турция. Максим, според защитника, бил единият от двамата руски съучастници на клиента му. Те са посочени в обвинителния акт като Хакер 1 и Хакер 2. Интересното в случая "Хартланд" е – продължава адвокатът, – че от компанията разпространяват изявление, че е трудно да се каже колко точно са откраднатите номера на кредитни карти. Оттам дори не знаят как властите са стигнали до числото 130 милиона, което бе оповестено официално от обвинението.

При ареста на Гонзалес на 7 май 2008 г. в Ню Йорк

агентите конфискуват 1,6 млн. долара в брой, скрити в торби в задния двор на родителите му, лаптопи и компютри. Въпреки натрупаното богатство Гонзалес живеел в скромна къща в Маями.

В крайна сметка хакерът, чието име влезе завинаги в криминалната история на САЩ, призна своята вина, целейки да си издейства сравнително лека присъда. На 28 август адвокатът му внесе документи в Щатския окръжен съд на Масачусетс в Бостън, че клиентът му се признава за виновен по всички точки от обвинителния акт по делото "САЩ срещу Албърт Гонзалес, 08-CR-10223 (случая "Ти Джей Макс"). Според информация от прокуратурата сключването на извънсъдебно споразумение ще помогне за решаването и на останалите хакерски акции, за които са обвинени Гонзалес и съучастниците му.

Присъдата на Гонзалес по делото "Ти Джей Макс" няма да има нищо общо със случая "Хартланд" в Окръжния съд на Ню Джързи в Нюарк, което означава, че хакерът ще излежи най-голямата присъда, която получи.
 

 


           
Ралф мара прокурор на Ню Джързи
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно