Бъдещето на ДАНС: Когато се разпадаха основите

След изборите проектът "ДАНС" ще е под въпрос. Това прогнозираха само преди няколко месеца експертите от фондация "РискМонитор" при представянето на доклад за дейността, публичния образ и парламентарния контрол над Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).
Не мина много време и тази прогноза се сбъдна, но в най-радикалния й вариант: поетапно "разфасоване" на ДАНС на съставните й части, придружено с необратим процес на "вътрешно разложение".


Ако през пролетта и лятото на 2007 г. бившият премиер Сергей Станишев бе чул какво му говорят медиите, опозицията и професионалистите на свободна практика, днес ДАНС едва ли щеше да е най-одумваната структура в България. По простата причина, че нямаше да съществува. Или нямаше да бъде изградена като "структурен Франкенщайн" – чрез механичното сливане на служби, чиито функционални задължения нямат нито една допирна точка помежду си: Агенцията за финансово разузнаване (АФР), Военното контразузнаване (ВКР) и Националната служба за сигурност (НСС), т.е. цивилното контраразузнаване.

Нещо повече. В стремежа си да изпълнят поставената им задача, тримата главни "проектанти" на ДАНС в предишния парламент – Татяна Дончева (БСП), Борислав Българинов (НДСВ) и Касим Дал (ДПС) сгъстиха още повече кашата, защото

уредиха агентите на ДАНС с оперативно-издирвателни и полицейски правомощия.

Макар прекрасно да знаеха, че тогавашните служители на АФР, ВКР и НСС нямат дори смътна представа от проследяване, организиране на засади, задържане и прилагане на помощни средства в случай на необходимост (палки, белезници, водометни машини, бронетранспортьори и т.н.).

И накрая, за да бъде батакът още по-голям, правомощията на ДАНС бяха описани в закона така, че Петко Сертов и хората му можеха да се занимават с каквото им хрумнеше. Тоест – да разследват каквото си искат и да арестуват когото си "харесат". Без да се интересуват от степента на обществена опасност, без да ги е грижа, че изземват правомощия на МВР, без да се съобразяват с принципите и нормите на Наказателно-процесуалния кодекс.

Така че съвсем логично, след като Бойко Борисов и хората му се поокопитиха като управляващи,

бедствията започнаха да връхлитат ДАНС едно след друго.

Най-напред финансовият министър Симеон Дянков обяви, че от началото на 2008 г. до парламентарните избори през юли, никой не се е борил с прането на пари и финансовите злоупотреби. Причината е, че излизайки от системата на финансовото министерство, бившата АФР изпадна в тежка изолация. Тоест – тя бе отрязана от всички информационни и комуникационни системи, чрез които националните, регионалните и световните финансови и банкови институции (в това число разузнавателни служби и ведомствените структури по сигурността) общуват помежду си.

Ето защо Симеон Дянков обяви, че финансовото разузнаване се връща в "родното гнездо", но под името Агенция за борба с финансовите злоупотреби.

А на 16 септември Министерският съвет прие едновременно два проектозакона – за МВР и ДАНС, и реши... най-малко пет структурни и функционални проблема:

възстанови Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"

и й прехвърли част от специалните правомощия на агенцията: агентите под прикритие, контролираните доставки и доверителните сделки, употребата на химикали и обучени кучета по време на акции, арестуването и задържането на заподозрени лица. На ДАНС й бе отнето и правото да се занимава и с проблемите, свързани с усвояването на еврофондовете.

Иначе казано, само за няколко часа правителството на Бойко Борисов обезличи драгоценното "отроче" на бившия премиер Сергей Станишев. Или по-скоро – принизи го до нивото на стандартните контраразузнавателни служба, които се занимават само с информационно-аналитични и прогностични дейности.

За разлика от 2007 г., когато БСП, НДСВ и ДПС говореха за бъдещето на ДАНС (законът влезе в сила на 1 януари 2008 г.) само ако им се приказва, а пък опозицията лягаше и ставаше с ДАНС на уста, днес ситуацията е изумително... странна.

Бойко Борисов и правителството си свършиха работата без много-много приказки, докато за депутатите на ГЕРБ проблемът "ДАНС" не съществува въобще.

Опозицията – в лицето на БСП и ДПС, се е умълчала така, сякаш не тя, а някакви извънземни са написали и приели Закон за ДАНС, съсипали са МВР и са превърнали

българското финансово разузнаване в бутафорна структура.

Единствените, които все още са във вихъра на танца, са шефовете на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов и на Комисията за борба с корупцията Яне Янев.

Кой знае защо обаче те са обърнали гръб на всичко, свързано с бъдещето на ДАНС, и са се вкопчили в скандалната разработка "Галерия". Като удавник за сламка.

Да, хубаво би било обществеността да разбере кой е наредил подслушването на журналисти и депутати. Още по-хубаво е, ако това се случи не от интерпретация на документи от разработката, а от публикуване на всички материали – протоколи, стенограмите от специалните разузнавателни средства (СРС), кореспонденцията между длъжностните лица, участващи в епопеята и т.н.

Но най-хубаво е, ако от цялата тази галимация се роди нещо полезно. Както за специалните служби, така и за обществеността.

Което никак не е за вярване, ако си припомним оздравителния ефект от

най-шумните скандали за неправомерната употреба на СРС-та

срещу високопоставени държавни чиновници, политици и магистрати: "Асистенти", "Гном", "Филчевгейт", "Рашковгейт", "Илиевгейт" и т.н.

Не по-малко трудно е човек да си представи и заканите на политическия елит, че "ей сега на това безобразие ще бъде сложена точка". Виж, с резултатите е лесно, защото всеки може да преброи до... нула.

А най-учудващото е, че за да установят дали СРС-тата по "Галерия" са законни, Иван Костов и Яне Янев (между другото лидерът на "Ред, законност и справедливост" е член и на Комисията за контрол на ДАНС) привикват в парламента за разговор кого ли не, но категорично не желаят да постъпят като мъже на закона: да възложат проверката на единствено компетентния по тези въпроси орган – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Другият вариант е да сезират главния прокурор Борис Велчев, който да разпореди образуването на... няколко досъдебни производства. Примерно – за разработката "Галерия", за присъствието на Алексей Петров в агенцията без трудов договор и длъжностна характеристика, за

проспиването на старозагорските скандали около Мини "Марица Изток"

и шефа на Областната дирекция на полицията Тончо Михайлов, за пълното неведение около източването на АЕЦ "Белене"...

И тук се връщаме на темата за странното мълчание на управляващите и опозицията за бъдещето на ДАНС.

На 18 септември председателят на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов обяви, че "комисията оценява като много добро управлението на финансовите разходи на агенцията, особено в условията на намалено финансиране от бюджета на страната".

Откъде лидерът на ДСБ изкопа аргументи за подобен извод не е ясно, защото простите факти говорят съвсем друго.

Според отчета на ДАНС за 2008 г. (вж. карето) агентите на Петко Сертов – пряко сили – могат да се похвалят с около 500 оперативни разработки.

Според отчета на прокуратурата през 2008 г. държавното обвинение е работило по 308 000 преписки.

През 2008 г. бюджетът на държавното обвинение е бил 104, 346 млн. лв., а тази година – 121 млн. лева.

Какъв е бил бюджетът на ДАНС за 2008 г.
не е известно, но със сигурност той е бил поне 15–20% по-висок от тазгодишния, който е "само"... 133, 405 млн. лева.

Оттук нататък всеки да си прави сам изводите. И да не се учудва, ако след време и Бойко Борисов си направи собствена елитна структура, примерно – Национална агенция за борба с организираната престъпност. Ей така, да има с кого да се похвали в случай на необходимост и на кого да поверява най-деликатните разработки. Срещу политическите му опоненти, срещу враговете с партиен билет в ГЕРБ, срещу... когото и да било.
 

Самооценката на агенцията за първата й година

• действащата нормативна уредба за използването на специални разузнавателни средства пречи на работата на агенцията и тя трябва да се промени;

• в резултат на оперативно-издирвателната и оперативно-техническата дейност на агенцията на съдебната власт са предоставени за реализация материали по над 380 случая, с което е пресечена престъпната дейност на 405 лица и са образувани над 170 досъдебни производства;

• ДАНС е подала 9 сигнала до Върховната касационна прокуратура във връзка със Закона за мерките срещу прането на пари, като е засякла изпрани 375 млн. евро;

• по сигнали на агенцията министърът на финансите Пламен Орешарски е спрял две финансови операции, като в тази връзка са влезли в сила 48 наказателни постановления на обща стойност 130 хил. лева;

• агенти на ДАНС са влезли в дирите на руски групи на организираната престъпност, вследствие на което е образувано предварително производство и са задържани за пране на пари двама представители на руската мафия, като са блокирани преводи за 221 хил. евро и са запорирани банкови сметки за 8 млн. евро;

• задържан е български гражданин за финансови измами в САЩ за 117 хил. долара;

• ДАНС е уличила заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта, заместник областен управител и висш магистрат в престъпна дейност;

• за злоупотреба с фондове на ЕС, по материали от ДАНС са образувани 2 предварителни производства в прокуратурата;

• установено е увреждане на икономическите интереси на страната в ТЕЦ "Марица Изток – 2" и в ПФК ЦСКА във връзка с недвижима собственост на "Кремиковци" АД – в особено големи размери и по този повод са образувани досъдебни производства;

• установена е схема за неправомерно усвояване на ДДС, при което бюджетът на страната е ощетен с над 5 млн. лв., като е образувана преписка в Окръжна прокуратура – Пловдив (за справка: схемите за неправомерно източване на ДДС по официални статистики увреждат бюджета с няколко милиарда лева)

• по разработка на ДАНС е образувано следствено дело срещу три лица, извършвали незаконен трансфер на финансови средства и източвали банкови сметки чрез интернет банкиране;

• по сигнал от ДАНС е образувано следствено дело срещу служител на НЗОК, събирал и предавал на трети лица служебна и класифицирана информация с цел лично облагодетелстване;

• в Министерство на отбраната и Българската армия по материали от ДАНС са образувани
2 следствени дела и 2 досъдебни производства
за злоупотреба със служебно положение с цел
лично облагодетелстване при възлагане на
обществени поръчки;

• при операции на ДАНС са иззети 3,5 т марихуана и 50 кг суровина за производство на синтетични наркотици, като е задържана пратка от 77 кг хероин и е разкрита една нарколаборатория. Срещу виновните лица са образувани предварителни производства, а на чуждестранните граждани е наложена или е в ход процедура по налагане на принудителни административни мерки – експулсиране, отнемане на право на пребиваване
и забрана за влизане в страната;

• за пропаганда на антидемократична идеология, по сигнал на ДАНС, Софийската градска прокуратура е образувала предварително производство срещу едно лице, а друго – пак по сигнал от агенцията, е осъдено ефективно за опит за организиране на гражданско неподчинение и за принадлежност към структура от неофашистки тип,
е осъдено ефективно;

• по материали от ДАНС е заличена регистрацията на търговско дружество и фондация, използвани за прикритие на нерегистрирана турска ислямистка секта и на ливанска ислямистка организация;

• осъществявана е рутинна дейност по Закона
за чужденците;

• в рамките на контрола върху сделките със специална продукция ДАНС съвместно с прокуратурата и митническата администрация е пресякла опит за износ на такава продукция през летище Бургас и пристанище Варна;

• седмично се изготвят информационни, аналитични и прогностични материали за нуждите
на други институции;

• на експертно ниво служители на агенцията участват при анализирането на конфликти и кризи и при подготовката на предложения за позицията на страната по международни въпроси.

 

 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
**********************
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 05:37
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 08:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно