"Всеки здрав ритник по задника е голяма крачка напред!"


Няколко кадрови рокади подсказаха, че ГЕРБ няма да играе по досегашните правила: да се огледат, да се ослушат и ако някой не си плати, тогава да го уволнят.
Най-сериозният удар под пояса на бившата вече тройна коалиция и нейните "мушмороци" във властта бе назначаването на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници". За първи път начело на това ключово ведомство е назначен човек, който години наред го е разследвал и анализирал в качеството си на шеф на ГДБОП. И е наясно със схемите и контрабандистите, с корумпираните митничари и техните покровители, с механизмите за изпирането на парите и разклоненията на паричните потоци.
Но онова, което превръща Ваньо Танов наистина в заплаха за "пиявиците" в и около митниците е друго: той прекрасно знае (поне през последните четири години) кои следователи, прокурори и съдии са играли в противниковия отбор и са отбелязвали голове във вратата на държавата.
Толкоз засега с розовия захарен памук по адрес на новия шеф на митниците. Минаваме към кадровите изненади, които поднесе вътрешният министър Цветан Цветанов.
Още с влизането си в МВР той включи в екипа си двама души, които биха могли да помогнат изключително много за превръщането на вътрешното министерство в съвременна и ефективна институция.
Става дума за заместник-министър Веселин Вучков и началника на политическия кабинет Бойко Славчев. Поне от четири-пет години те активно изследват съвременните европейски и световни тенденции за противодействие на организираната престъпност и са наясно с онова, което трябва да бъде променено.
Досегашният генерален секретар на МВР Павлин Димитров бе преназначен като заместник-министър, а шефът на ГД "Криминална полиция" Калин Димитров стана генерален комисар. Хора от кариерата, които успяха да опазят имената си чисти, въпреки стотиците скандали, съпроводили "реформите" в МВР през последните 10 години.
А защо думата реформи е в кавички, би трябвало да е ясно. Последният опит за реална реформа на МВР бе направен преди 12 години, когато правителството на Иван Костов закри "Гранични войски", "Вътрешни войски" и Централната служба за борба с организираната престъпност" и на тяхно място създаде три нови национални служби: "Гранична полиция", "Жандармерия" и "Борба с организираната престъпност". Всички по-нататъшни промени, включително връщането на дознанието, създаването на "Генерална полиция" и изваждането на контраразузнаването от МВР, са повече вредни, отколкото безполезни.
Другият много полезен ход на министър Цветан Цветанов е назначаването на Сергей Дамянов – бивш дългогодишен ръководител на отдел "Наркотици" в НСБОП/ГДБОП за шеф на инспектората в МВР. А първата проверка, с която той ще се заеме, е показателна: как са били раздавани ведомствените жилища през последните години. Или казано по-простичко, как бившият министър Румен Петков успя да уреди бившия генерален секретар Валентин Петров с апартамент от 200 квадрата (в елитния столичен ж.к. "Изгрев", на десет метра от емблематичния ресторант "Монтерей") срещу пари за едно ново беемве.
Безспорно най-многозначителна е четвъртата кадрова рокада на министър Цветан Цветанов: скорострелното освобождаване на Красимир Петров от поста директор на "Гранична полиция".
От 20 август насам много се изписа по този повод, но като че ли най-важното остана неизречено.
Красимир Петров бе върнат в МВР през есента на 2001 г., защото шефът на "Лукойл" Валентин Златев му удари здраво рамо. Още по-малка загадка бе и назначаването му – през 2005 г. – за директор на "Гранична полиция".
За никого не е тайна, че президентът Георги Първанов е "първа дружка" с Валентин Златев. Не само заради общата им ловно-рибарска страст, но и заради куп други неща, чието обсъждане не е тема на днешния разговор. Не по-малка "дружка" с Валентин Златев е и премиерът Бойко Борисов.
Така че изводът се налага от само себе си. Премиерската благословия за освобождаването на Красимир Петров (няма съмнение, че Цветанов сам не може да вземе подобно решение) означава само едно: оттук нататък Бойко Борисов започва да играе някаква своя игра по някакви свои (засега) правила. А дали в края й ще се окаже, че Бойко Борисов все още смята "политиката за лайно в целофан" (култовата реплика, която преди седем години изстреля рейтинга му в небесата) – ще поживеем и ще видим.

 


 

 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно