ГЕРБ, КРИБ и Сините
Влиза ли кръгът "Капитал" във властта?
Влиза ли кръгът

Бизнес кръгът "Капитал", свързан с председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев и шеф на "Икономедия" – издател на вестниците "Дневник" и "Капитал", влиза във властта. Освен, че е начело на една от най-мощните бизнес организации, Прокопиев управлява и група от компании, които имат интереси в областта на медиите, рекламата, минното дело, информационните технологии, недвижимите имоти.
Бъдещият премиер Бойко Борисов обяви със сигурност имената само на двама бъдещи министри – на вътрешните работи и на финансите – Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Но при внимателно вглеждането в списъка, изпъква името на бившия икономически директор на "Икономедия" Бисер Боев, който миналия месец напусна компанията, за да се присъедини към експертния екип на ГЕРБ.
Той е от екипа, който през 1993 г. създаде "Капитал". Работил е като репортер и редактор в седмичника и в Ройтерс - България, след което последователно е бил директор "Реклама" и директор "Продажби" в Агенция за инвестиционна информация ООД. АИИ притежава 50% от създадената през 2005 г. "Икономедиа". През последните три години Бисер Боев беше управляващ директор за България на IDG. Завършил е "Международни отношения" в УНСС.
Росен Плевнелиев, за когото се смята, че ще се занимава с регионалното развитие и строителството в бъдещия кабинет на Борисов, е управител на "Бизнес парк София" и член на Управителния съвет на КРИБ.
Други трима са кадри на Световната банка – Симеон Дянков, Кристалина Георгиева и Николай Младенов. Първият вече е сигурен финансов министър.
Експертът по околна среда Георгиева се готви и за вицепремиер. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (сега УНСС). Мнозина я свързват с кръга "Капитал".
Кристалина Георгиева е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка от март т.г. Иначе е част от екипа на Световната банка от 1993 г., когато работи като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. През 1998 г. Георгиева става директор на звеното по околна среда, а впоследствие поема и управлението на екологичното и обществено развитие в Източна Азия и Тихоокеанския регион.
Спряганият за външен министър Николай Младенов също е работил в Световната банка, като е бил и програмен директор на Фондация "Отворено общество", което в известна степен има връзка с личности, които стоят зад Прокопиев.
Началото
Кръговете в управлението не са патент на бъдещия кабинет на Бойко Борисов, а се родиха и утвърдиха още в зората на демокрацията. Старт на подобен род взаимоотношения между бизнес и политика даде правителството на Жан Виденов с прословутата групировка "Орион". След това кабинетът "Костов" фаворизира кръга около тогавашния собственик на столичния ресторант "Олимп" Славчо Христов, който пък от своя страна е свързан с приятелката на Борисов Цветелина Бориславова чрез СИБанк. Негови фирми ремонтираха софийското летище, изградиха и много хотели в Пампорово, Боровец и Златни пясъци. След падането на Костов, Славчо Христов разпродаде империята си. Преди няколко години Бориславова откупи собствеността на Славчо Христов.
Да не забравяме и приятелския кръг "Агнешките главички" начело със синия активист Никола Николов, за когото преди време се говореше, че поддържа близки контакти с Прокопиев.
В самото начало на управлението на НДСВ и на ДПС, през 2002 г. пък се пръкна бизнес организацията "Глобална България", която се афишира като общност от личности, които смятаха, че главният въпрос пред българите е "Какво можем и какво сме длъжни да спечелим". В основата на този бизнес и интелектуален кръг беше шефът на СИБанк Цветелина Бориславова, а ген. Бойко Борисов вече беше главен секретар на МВР. Тя стана координатор на проекта. Тогава поне официално той не претендираше за политически пост, макар че с изказванията си Борисов се изявяваше именно като политик.
Много лица от "Глобална България" днес можем да видим и в новия кръг "Капитал". Освен Прокопиев, това са шефът на Центъра за либерални стратегии – политологът Иван Кръстев, представители на Института за пазарна икономика – икономистите Георги Ангелов и Красен Станчев. Сред тях е и бившият прокурист на СИБанк Светослав Божилов, който заедно с журналиста от БНТ Асен Григоров застанаха начело на информационната Re:ТV. Един от най-видните икономисти на Института за пазарна икономика е и сегашният лидер на СДС Мартин Димитров, който участва в преговорите за съставяне на новия кабинет между ГЕРБ и Синята коалиция.
Връзката бизнес и политика
Създаването на "Глобална България" беше възприето от мнозина като опит за връщане на Иван Костов и на десните на власт. Все пак мнозина от анализаторите и бизнесмените в този кръг не криеха своите десни убеждения. Това обаче не стана в периода, в който НДСВ управляваше с ДПС и след това заедно с БСП направиха тройна коалиция. Затова мнозина виждат опит за завръщане във властта, дори и непряко, на експремиера. Но на него му е достатъчно думата му да тежи в новото управление.
Бъдещото парламентарно мнозинство, съставено от ГЕРБ и Синята коалиция, не е нищо повече от завръщане във властта на бизнесмени, експерти и политици, който след падането от власт на СДС, загубиха влияние и имоти в полза на изместилите ги от властта хора на Симеон Сакскобургготски. Част от икономистите и политозите от кръга "Капитал" яростно критикуваха сегашното правителство, а във времето на синьото управление дискретно поддържаха Костов.
Още през 2002-2003 г. "Глобална България" си спечели прозвището партията на Бойко Борисов. Участниците в този кръг категорично опровергаха това да е така и обясниха създаването си с прословутата формула – събрали се приятели и създали сдружение.
Сега сме 2009 г. Случайно или не Цветелина Бориславова, която няколко месеца не се появяваше с Борисов на публични места, в изборната нощ беше плътно до победителя.
КРИБ, ГЕРБ и сините
В навечерието на изборите КРИБ предложи на политическите сили да подпишат заедно с нея Пакт за стабилност и неотложни мерки за българската икономика в условията на икономическа и финансова криза. Две политически формации направиха това на тържествена церемония – ГЕРБ и Синята коалиция. НДСВ пък се присъедини към Пакта за стабилност чрез официално писмо до работодателската организация.
КРИБ, ГЕРБ и сините се ангажираха да не променят законодателството за Валутния борд до приемането в еврозоната, да започнат консултации с Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка за запазване на макроикономическата стабилност за подписването на споразумение за финансово съдействие, което да бъде сигнал към международната финансова общност и инвеститорите за стабилността по време на следващото управление на България. (Vsekiden.bg)
 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно